Koryčanský kostel prvně vzpomínaný v r. 1350 byl v l. 1636–1697 barokně přestavěn a rozšířen do současné podoby. V r. 1898 byla věž poškozena bleskem, po němž dostala nové zakončení. V interiéru je gotická socha Koryčanské Madony. Nejstarší kostelní zvon je z r. 1638.
© Luděk Vláčil 03/2017
Graficke pismenko Ves Koryčany je prvně zmiňována v roce 1321 a v roce 1350 se poprvé vzpomíná i kostel sv. Vavřince. V letech 1636–1697 došlo k barokní rozšiřující přestavbě původně gotického chrámu, při níž byl gotický presbytář s polygonálním závěrem zbarokizován, gotická sakristie zvýšena o poschodí pro oratoř a prodloužena loď až k samostatně stojící zvonici. Zvýšená a slohově upravená zvonice se tak stala kostelní věží. Nynější zakončení zdiva věže je výsledkem oprav po jejím zasažení bleskem v roce 1898. Při rekonstrukci byl původně plochý, dřevěný strop nahrazen valenou klenbou s nadokenními výsečemi. Pro varhany byla postavena kruchta ...
Luděk Vláčil - zdroj: http://farnostkorycany.webnode.cz, http://www.korycany.cz/ a další, 27.3. 2017

popis

Farní kostel sv. Vavřince stojí v centru města Koryčany, jež se nachází v jihozápadním cípu okresu Kroměříž ve Zlínském kraji na úpatí Chřibů. Kostel je jednolodní, k východu orientovanou barokní stavbou s gotickým jádrem. Nejhodnotnějším artefaktem jeho převážně barokního interiéru je gotická socha Koryčanské Panny Marie s Ježíškem z limbového dřeva, vysoká 185 cm. Soška se původně nacházela na slovenském hradu Beckově. Poté ji v roce 1414

Luděk Vláčil - zdroj: http://farnostkorycany.webnode.cz a další, 27.3. 2017