Pův. barokní kaple z 18. století postavená místním mlynářem Franzem Hornem. Po úplném zchátrání byla ze soukromé iniciativy obnovena v průběhu r. 2016.
Kaple Vědlice
Finální stav opravené kaple v roce 2016.
Graficke pismenko Ves Vědlice asi se 70 obyvateli je místní částí města Úštěk, od něhož leží 8 km jižně. Vsí, doloženou již r. 1376, prochází silnice II/269 spojující obce Vrutice na silnici II/261 a Tuhaň na silnici II/260. Kaple se nachází při západním okraji vsi.
25.3. 2017

historie

Historie kaple ve Vědlicích sahá do 18. století. Byla postavena mlynářem Franzem Hornem, který vlastnil ve vsi mlýn č. p. 17 pod silnicí u kapličky (současná usedlost). V církevním archivu byl nalezen Soupis kaplí, soch a křížků z roku 1835. Tento zdroj uvádí popis původní kaple, která byla postavena z kamene a kryta taškami: 2 kulatá okna, dvoukřídlé mřížové dveře se zámkem; 3 lokty široká a 4 lokty dlouhá. Zajímavá byla tehdy její výzdoba –

Josef Wenzl, 25.3. 2017

pověsti

Traduje se, že mlynář Franz Horn nechal kapli postavit po tragické smrti své manželky, kterou přejel koňský povoz u mlýna. Zda je to pravda, nevíme. Při bádání v dostupných historických pramenech nebyla tato informace potvrzena, tak jako např. hledané zasvěcení kapličky.

popis

Na okraji Vědlic stála do roku 2016 už jen zřícenina kapličky, která nebyla téměř vidět. Asi jen málo koho by napadlo, že by se situace mohla změnit k lepšímu. Zbylé torzo bylo zarostlé náletovými dřevinami a pohlceno uvolňujícím se svahem. Jen v matných vzpomínkách několika starousedlíků si zachovala kaplička své důstojné místo. Na konci jara 2016 byla zahájena její záchrana a postupem času se začalo torzo proměňovat před očima. Leckteré kolem

Litoměřice  (LT)
    Vědlice