V r. 2017 archeologicky potvrzený hrad Vamberk nad řekou Zdobnicí. Písemná zmínka r. 1341, vznik snad ve 13. stol., přesný zánik není znám. V době třicetileté války vyhořel a následně přeměněn v dvorec. Dochované malé kousky zdiva a zasypané sklepy. Díky zástavbě nelze přesně definovat jeho podobu.
Hlavní obrázek místa
Pohled z Vilímkovy ulice na kostel sv. Prokopa. Ulice byla v minulosti prokopána do náměstí, neboť kostel původně navazoval na hradní návrší vlevo.
Graficke pismenko Na levém břehu Zdobnice, v místech u Staročeské krčmy nedaleko kamenného mostu, stával zdejší středověký hrad. Místo bylo sice díky písemným zprávám z historie přibližně známé, ale definitivně bylo potvrzeno archeology až v roce 2017. Do dnešní doby se dochovaly pouhé zbytky zdí, které jsou však díky četné zástavbě v místě těžko definovatelné, stejně jako některé dnes zasypané sklepní prostory. V minulosti se nalezlo i schodiště, které se však bohužel nedochovalo. Vznik sídla se datuje do 13. století, ale poprvé je písemně zmíněno až roku 1341. Doba jeho zániku není známa. Ví se jen, že ve třicetileté válce objekt vyhořel a byl následně přestavěn na hospodářský dvůr.

historie

Hrad ve Vamberku vznikl pravděpodobně ve 13. století. Zakladatelem byl asi někdo z rodu Drslaviců. Původní německý název zněl Waldenburg. Písemná zmínka o sídle spadá do listiny vázané k dobytí hradu Potštejna, kdy při vracení majetku Mikulášovi z Potštejna je uveden i Vamberk, a to v roce 1341. Sídlo nebylo nijak výstavné, jednalo se zřejmě o jednu opevněnou budovu nad říčkou Zdobnicí, snad hrad plášťového typu. Pod hradem byl archeology

Rozehnal Ivo - zdroj - http://hradec.idnes.cz/archeologicky-objev-hrad-vamberk-d4m-/hradec-zpravy.aspx?c=A170221_2307297_hradec-zpravy_the a web vamberk.cz, 19.3. 2017