Evangelický kostel v Přelouči pochází z let 1904-1905. Z iniciativy faráře Františka Klapuše novorenesanční stavbu projektoval architekt Ing. Rudolf Kříženecký. Podle presbyteriánských chrámů v USA vytvořil v Čechách jedinečný kostel se sgrafity a biblickými citáty v omítce.
Přelouč - evangelický kostel
© Jiří Špaček, 03/2017
Graficke pismenko Přelouč je prvně zmiňována jako malá ves na opukovém návrší nad levým břehem Labe r. 1086 v majetku opatovického benediktinského kláštera. Již tehdy měla malý románský kostelík, který je dodnes zachován ve zdivu sakristie kostela sv. Jakuba Většího. Rozvoj obce díky výhodné poloze umožnil, že byla r. 1261 povýšena na městečko a r. 1580 na město. Dnes městu dominují především monumentální novorenesanční budovy školy a záložny z let 1881-1901 na hlavním, nyní Masarykově náměstí. Obě tyto stavby projektoval stejně jako evangelický kostel Ing. Rudolf Kříženecký.
Evangelický kostel se nachází ve vyvýšené poloze v severní části města, severozápadně od Masarykova náměstí.
15.3. 2017

historie

Evangelický kostel pochází z let 1904-1905. Jeho stavbu inicioval tehdejší farář František Klapuš, který si od svých přátel z dob studií v USA nechal zaslat výkresy moderních presbyteriánských chrámů. Architekt Ing. Rudolf Kříženecký inspirován těmito plány vytvořil v Čechách jedinečný novorenesanční kostel se čtvercovým půdorysem, lunetami a sgrafity s biblickými citáty. Galerie vznikly za první republiky. Kostel využívá místní farní sbor

Jiří Špaček (s využitím webových stránek Českobratrské církve evangelické), 15.3. 2017