Původně budova Buquoyského zámečku z počátku 18. století. Jedná se o typickou barokní budovu s velkým štítem umístěným nezvykle nad delší průčelí. Objekt později sloužil jako fara, v současnosti se zde nachází klášter řádu Šedých sester. Zámek není přístupný veřejnosti.
Pohled do čestného dvora zámku
Foceno 7/2009
Graficke pismenko Poutní místo Lomec, nazvané podle stejnojmenného vrcholu blízkého kopce, leží v lese na katastrálním území vsi Nestanice, místní části obce Libějovice. Od libějovického Nového zámku vede na Lomec lipová alej a modrá turistická značka. Asi 1 km západně od poutního a farního kostela Jména Panny Marie probíhá silnice III. třídy z obce Truskovice do vsi Krtely a na ní je nejbližší zastávka autobusů. Modrá značka právě po této silnici pokračuje přes Krtely k zámku Kratochvíle a do Netolic. Kostelu Jména Panny Marie a blízké zvonici jsou věnována samostatná hesla.
6.3. 2017

historie

Zámeček si nechal postavit hrabě Albert Buquoy mezi lety 1709–1710. Po jeho smrti ostatní Buquyové o budovu nejevili zájem a tak byla na žádost zdejšího kaplana P. Macha roku 1714 přeměněna na faru. Koncem 18. století byla v postranním křídle zřízena původně dvoutřídní škola. Ta po rozšíření sloužila až do roku 1963, kdy byla pro odlehlost zrušena. Roku 1903 vznikla na opačné straně hlavního objektu budova nové školy, která byla na rozdíl od

Adam Šebesta - Lomec-poutní kostel Jména Panny Marie (S. M. Mlada Šipanová, Pavel Hrdina), Panská sídla jižních Čech (Pavel Koblasa, Daniel Kovář), 5.3. 2017

popis

Hlavní budova zámku je prostá barokní patrová stavba symetrická po střední ose. Její dominantou je pak velký štít se znakem Buquoyů. Ten je umístěn zcela nezvykle na delší frontě zámku. Dvě postranní patrová křídla s menšími volutovými štíty, v nichž byla kdysi umístěna škola, svírají čestný dvůr. Za hlavním objektem loveckého zámečku se nachází nová budova, která se zbytku areálu stylově přizpůsobila. Mezi ní a hlavním objektem se nachází

Adam Šebesta - 1000 hradů, zámků a tvrzí (Petr David, Vladimír Soukup), Lomec-poutní kostel Jména Panny Marie (S. M. Mlada Šipanová, Pavel Hrdina), 5.3. 2017

lovecký
    přestavěno