Kaple sv. Kunhuty u Tršic se prvně zmiňuje v r. 1691. V letech 1780-1790 kolem kaple vznikl hřbitov, který byl zrušen v r. 1857. Současná podoba kaple pochází až z 19. století. Počátkem 21. století byla zrekonstruována. Její areál ohraničuje polorozpadlá kamenná zeď.
© Luděk Vláčil 03/2017
Graficke pismenko Kaple sv. Kunhuty stojí asi v polovině cesty z Penčic do Tršic v poli po levé straně silnice u odbočky k Dolnímu mlýnu. Stavba obdélného půdorysu s odsazeným závěrem krytá sedlovou střechou je ukryta v malém háji, k němuž přes pole nevede žádná cesta. Pod kaplí na říčce Olešnici je bývalý vodní mlýn s rybníkem. Turisticky atraktivní je obec Tršice, kde je zámek přestavěný z původní tvrze a zajímavá plastika obří žáby.

historie

Kdy osamocená kaple sv. Kunhuty stojící v polích jižně od Tršic vznikla, není známo. V děkanátní matrice přerovské z roku 1691 je uvedeno, že v kapli sv. Kunhuty se sloužily mše svaté třikrát do roka. Další záznam o kapli je v tršické farní kronice kde se píše : "Lid rád sem spěchá na mši svatou, která se v úterý hodový (v říjnu) zde slouží a nemocní, hlavně postiženi "zimnicí", utíkají se s důvěrou k patronce kaple - svaté Kunhutě." Kolem

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.trsice.cz/trsice/kunhuta.html a další, 4.3. 2017

pověsti

Pověst vypráví, že v místech, kde nyní stojí kaple, kdysi sedlák vyoral sošku sv. Kunhuty a odnesl ji do kostela. Soška z kostela však zmizela a v příštím roce byla opět vyorána na stejném místě. To se opakovalo po několik let. Podle toho sedlák, na jehož poli byla soška objevena, usoudil, že se jedná o Boží pokyn a nechal zde vystavět kapličku. Podle sošky byla stavba zasvěcena sv. Kunhutě. Dřevěná soška byla umístěna na oltáři a protože prý

Olomouc  (OL)
    Tršice