Poprvé se tvrz uvádí v r. 1368, kdy ji drželi bratři Oldřich a Ješek z Boskovic. Jako zemanské sídlo sloužila zřejmě až do r. 1480, kdy ji koupil Jakub z Kostelce. Po r. 1521, kdy se uvádí již jako pustá, byla zbořena a dnes se již neví, kde stála.
Zástavba vsi v r. 1830 na Císařském povinném otisku map stabilního katastru Moravy a Slezska
Graficke pismenko Vesnice Postoupky je v současnosti částí okresního města Kroměříž, od něhož je vzdálena asi 3 km severozápadním směrem. Jedinou památkou na území vsi je kaplička v půli cesty mezi Postoupkami a Hradiskem. Z okraje vsi vychází zeleně značená turistická stezka vedoucí k rozcestí, jímž prochází modře značená stezka směřující, mimo jiné, i k nedaleké přírodní památce Rameno Moravy. Pro běžné turisty je mnohem zajímavější nedaleké město Kroměříž s množstvím památek světového významu. Informace o tom, že někde na území Postoupek kdysi stávala tvrz, mohou ocenit pouze lidé mající vztah k historii a stavbám tohoto druhu či ke vsi samotné.

historie

Ves Postoupky je prvně zmiňována v roce 1349, kdy ji Dětmar z Postřelmova daroval své manželce Ofce. V letech 1358-1359 ji vlastnili Ctibor a Jaroš z Cimburka. Doba vzniku opevněného sídla není známa. Poprvé se tvrz uvádí v roce 1368, tehdy ji drželi bratři Oldřich a Ješek z Boskovic. Jako zemanské sídlo tvrz sloužila určitě až do roku 1480, kdy ji po smrti Jana Kepiny ze Zvole spolu se statkem koupil Jakub z Kostelce. Když jeho synové Jan,

Luděk Vláčil - zdroj: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku II. - Severní Morava, SVOBODA 1983 a další, 19.2. 2017