Feudální sídlo nebo strážní opevnění, jehož vznik je datován na počátek 14. stol., bylo podle archeologických nálezů využíváno i v období husitských válek v 1. pol. 15. stol. V l. 1978-1980 byla celá oblast zatopena při vzniku vodního díla Nové Mlýny a místo se ocitlo na dně Věstonické nádrže.
Pohled na zatopené místo opevnění od jihu.
© Luděk Vláčil 06/2013
Graficke pismenko Ves Mušov se poprvé vzpomíná roku 1276, ale jistě existovala již dříve, neboť vznik zdejšího kostela sv. Linharta je datován na přelom 12. a 13. století. Pokud fortifikace u Mušova vznikla před rokem 1322, mohlo se z počátku jednat o feudální sídlo. Již v roce 1322 byl však Mušov součástí mikulovského panství, s nímž zůstal spojen po celý středověk, proto zde pro vznik šlechtického sídla již nebyl důvod. Je tedy pravděpodobné, že pevnost vznikla z důvodu nutnosti obrany nedalekého významného brodu na Dyji, takže mohla plnit strážní a kontrolní funkci. Stejný účel tu již mnohem dříve plnila nedaleká římská stanice na návrší Hradisko. Středověké ...
Luděk Vláčil - zdroj: Zaniklé hrady, zámky a tvrze Moravy a Slezska-M. Plaček a F. Musil-LIBRI 2003, 17.2. 2017