Šumvaldská tvrz se prvně uvádí v r. 1464. Za česko-uherských válek pravděpodobně zpustla, protože v r. 1492 se zmiňuje pouze tvrziště. Později však byla opět obnovena. V r. 1567 byl majetek spojen s panstvím Úsov. Tím tvrz ztratila funkci šlechtického sídla a zanikla.
Někde v těchto místech stávala Šumvaldská tvrz.
© Luděk Vláčil 03/2017
Graficke pismenko První zprávy o pánech ze Šumvaldu se objevují v listinách z roku 1287, kdy se zmiňuje Oneš z Čistého Slemene, jenž je považován za zakladatele rodu pánů ze Šumvaldu. Jeho šlechtický přídomek (z Čistého Slemene) se totiž později stal základem „německého názvu“ Šumvald, tedy názvu celé vsi. Jelikož přídavek "čistý" bylo dříve synonymem dnešního adjektiva "krásný" (německy schön) a přídomek "slémě" (slemeno) označoval ve staroslovanštině střešní trám ve hřbetu, v přeneseném významu hřbet nebo též zalesněný kopec, lze z toho odvodit dnešním význam, tedy Oneš z Krásného Lesa. To potvrzuje i skutečnost, že v 13. ...
Luděk Vláčil - zdroj: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku II. - Severní Morava, SVOBODA 1983., http://www.sumvald.cz a další, 17.2. 2017

pověsti

Pod dlažbou dnešní sakristie kostela sv. Mikuláše má být údajně ukryta krypta pánů ze Šumvaldu s ostatky Oneše a podzemní chodba vedoucí k tvrzi a na Panský vrch. Z tvrze snad může pocházet románská hlavice sloupu a záhadný pískovcový kámen, na němž byl ještě v 60. letech 20. století zřetelný rodový erb se lvem. Oba pozůstatky jsou zazděny v kostelní věži.
    Luděk Vláčil - zdroj: informační cedule u kostela, 11.3. 2017