Tvrz vznikla zřejmě již před r. 1368. Poprvé se však zmiňuje až v r. 1407, a to jako pustá. Později snad byla ještě obnovena, ale v 2. pol. 15. stol. zcela zanikla. Po tvrzi se nic nedochovalo.
Tvrz mohla stát někde napravo v místě zahrady (ulice Lhotka).
© Luděk Vláčil 04/2017
Graficke pismenko Tvrz měla stát ve vsi Moravská Loděnice v dnešní části obce Bohuňovice na místě zvaném Kopec. Toto označení sice místní obyvatelé neznají, ale Tvrz se mělo říkat dnes již zaniklému rybníku jižně pod mírnou ostrožnou v prostoru jihozápadně od kapličky. Je tedy dost možné, že tvrz stávala na tomto návrší někde jižně nebo jihozápadně od kaple.

historie

Ves Moravská Loděnice (dříve Dolní Loděnice) se prvně připomíná v roce 1232, kdy ji markrabě Přemysl daroval svému kaplanu Řehořovi. Od roku 1254 náležela dvě zdejší popluží a les olomoucké kapitule. Druhou polovinu vsi před rokem poloviny 14. století vlastnili Erazim, Bohušla a Záviš z Bystřice, kteří zřejmě sídlili na loděnické tvrzi. V roce 1368 polovinu vsi prodali Pavlíkovi ze Sovince. Po jeho smrti prodala v roce 1407 vdova Kateřina z

Luděk Vláčil - zdroj: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku II. - Severní Morava, SVOBODA 1983., http://www.sumvald.cz a další, 27.2. 2017

zaniklý
    není známo