O želechovické tvrzi není příliš známo. Uvádí se totiž pouze jednou, a to v r. 1349, kdy ji Bohuš ze Ždánic prodal svému bratrovi, olomouckému arciděkanovi Vítkovi. V 15. stol. byl majetek připojen k pňovickému panství. Tím tvrz ztratila význam zeměpanského sídla a beze stopy zanikla.
Želechovice na I. vojenském (josefském) mapování z l. 1764-1783.
Graficke pismenko Ves Želechovice je prvně zmiňována v zakládací listině kláštera Hradiska u Olomouce, kladené k roku 1078, jejímž prostřednictvím moravský kníže Ota poskytl majetek nově založenému klášteru. Tyto údaje však byly zapsány až v roce 1160, pravděpodobně opisem z původní listiny. Ve 13. století ves vlastnili zemané, kteří se po ní i psali. O feudálním sídle pánů ze Želechovic - želechovické tvrzi není příliš známo, uvádí se totiž pouze jednou. Zmínka je kladena k roku 1349, kdy Bohuš ze Ždánic prodal Želechovice s tvrzí a Unčovice svému bratru, olomouckému arciděkanovi Vítkovi. V 15. století byl majetek připojen k pňovickému panství ...
Luděk Vláčil - zdroj: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku II. - Severní Morava, SVOBODA 1983. a další, 17.2. 2017

zaniklý
    není známo