kaple sv. Marka

horní kaple
Kaple sv. Marka u silnice do Kokor, proto „horní kaple”, byla postavena zřejmě v 60. letech 19. stol. Mše se zde konaly jednou ročně až do 50. l. 20. stol. a od té doby chátrala. V letech 2010-2014 proběhla rekonstrukce a dne 18.5.2014 byla opravená stavba znovu vysvěcena.
© Luděk Vláčil 02/2017
Graficke pismenko Kaple sv. Marka u silnice do Kokor, proto též označovaná „horní kaple”, měla být podle většiny zdrojů postavena kolem poloviny 18. století v barokním slohu. S tímto však nekoresponduje údaj od kokorského faráře P. Dominika Deutscha. Ten v roce 1882 do farní kroniky zapsal: "Kaple sv. Marka se teprv vystavěla v rocích 60tých ku zastavení prosebného procesí za zachování úrod zemských na sv. Marka. Zbytečná to výloha. Mohla se nadstaviti raděj kapla stará v osadě". Kaple sv. Marka není vyznačena ani na Císařském povinném otisku map stabilního katastru Moravy a Slezska z roku 1830, což také napovídá tomu, že byla postavena až později, zřejmě ...
Luděk Vláčil - zdroj: http://www.obeckokory.cz/file.php?, http://www.farnostprerov.cz/node/4491 a další, 14.2. 2017