Socha sv. Jana Nepomuckého kamenná klasicistní svatojánská socha v tradičním pojetí. Na kamenném podstavci mariánský reliéf. Při opravě r. 2007 k soše doplněni andělé dříve zcizení. R. 2015 další oprava sochy. V seznamu chráněných památek od 3.5.1958.
Socha sv. Jana Nepomuckého v Opatově.
© Pavel Vítek 05/2016
Graficke pismenko Obec Opatov leží 10 km severně od Svitav a 15 km jihozápadně od Lanškrouna. Sochu sv. Jana Nepomuckého najdeme asi 50 m severně od obecního úřadu u pěšiny vedoucí do kopce k místní zástavbě.

popis

Opatov byl založen roku 1247 a jako ves se připomíná prvně v roce 1356. Socha sv. Jana Nepomuckého je kamenná klasicistní svatojánská socha v tradičním ikonografickém pojetí. S mariánským reliéfem na podstavci je autorsky neurčeným kamenosochařským dílem regionální úrovně. Je dokladem tradiční svatojánské úcty. Roku 2007 při opravě sochy byly doplněni andělé stojící po stranách sochy. Ti byli v dřívějších dobách zcizeni. Důkladnou opravou prošlo

Pavel Vítek – zdroj: Umělecké památky Čech 4 (K – O), Poche a kol., Academia Praha 1982, 11.2. 2017