Barokní kostel sv. Vavřince, který nyní stojí na břehu vodní nádrže Slezská Harta, měl být dokončen v r. 1768. Současně vznikla i lokálie, která byla později povýšena na farnost. Někdy na přelomu 19. a 20. stol. byla patrně upravena věž.
© Luděk Vláčil 09/2013
Graficke pismenko Obec Leskovec nad Moravicí ležící v Moravskoslezském kraji v okrese Bruntál na severovýchodním břehu vodní nádrže Slezská Harta, jejíž stavba započala v roce 1985. Celá zástavba a téměř celé území obce leží ve Slezsku, avšak některé pozemky na jejím jižním břehu, původně náležely ke katastrálnímu území sousední moravské obce Bílčice. V zátoce s půjčovnou lodiček, na jižním okraji obce, nedaleko od břehu stojí barokní kostel sv. Vavřince s přilehlým hřbitovem. Kolem něj prochází naučná stezka Zaniklé osady. Přehrada je hojně využívána k jachtingu, koupání a rybolovu. Díky okolní krásné lesnaté krajině jsou její členité břehy s množstvím zátok a zajímavých míst vhodné i pro turismus.

historie

První zmínka o vsi pochází z roku 1224. Původně patřila k panství Miloty z Benešova, a ten polovinu vsi v roce 1302 daroval velehradskému klášteru a druhá polovina zůstala v majetku rodů pánů z Benešova. V roce 1320 ves získal opavský kníže Mikuláš II. a od roku 1377 ji vlastnil Jan I. V období husitských válek byla několikrát napadena a zpustošena. O kostele a farnosti většina zdrojů zarytě mlčí a pokud se nějaké zprávy přece jen objeví, jsou

Luděk Vláčil - zdroj:http://www.soupispamatek.com, http://www.leskovecnadmoravici.eu, http://www.soupispamatek.com/okres_bruntal/foto/leskovecnadmoravici/leskovecnadmoravici_historie.htm a další, 3.2. 2017

Bruntál  (BR)
    Leskovec nad Moravicí