Kostel sv. Jakuba Většího na Prusínách je doložen od r. 1366. V r. 1722 byl barokně přestavěn Fr. Max. Kaňkou na základě závěti hraběte Adama Jindřicha ze Steinau, majitele Nebílov, který je tu pohřben. Z pův. stavby pochází především věž se zvony, vnitřní vybavení převážně z 1. poloviny 18. stol.
Prusiny - kostel sv. Jakuba Většího
© Jiří Špaček, 09/2012
Graficke pismenko Malá osada Prusíny (německy Prusing) je součástí obce Nebílovy. Na nevysokém návrší jihozápadně od Nebílov a na dohled od Netunice stojí kostel sv. Jakuba Většího s přilehlým hřbitovem, fara s hospodářskými budovami a bývalá škola. Prusíny i se zdaleka viditelným kostelem jsou doloženy již r. 1366. Vedou do nich vedlejší silničky odbočující ze silnice II/183 spojující Přeštice a Rokycany. Odbočují jednak v Nebílovech k západu a jednak v Netunicích k severu. Prusínami procházejí turisticky značené stezky, a to červená z Nebílov do Netunic a žlutá z Netunic do Čižic. Kromě nich tudy vede též okružní naučná stezka ...
3.4. 2017

historie

Z archeologických nálezů vyplývá, že území dnešních Prusín bylo osídleno již před více než tisícem let. Historicky první výkop zde byl proveden r. 1962 a byly odhaleny celkem dva objekty sídliště slovanské kultury a tři objekty mohylové kultury, pravděpodobně z období doby bronzové. Kostel sv. Jakuba Většího je připomínán již r. 1366 a jako farní je zmiňován od r. 1384. Za husitských válek byl pouze kostelem filiálním. Kostel v dnešní barokní

Jiří Špaček (s využitím různých webových stránek), 3.4. 2017

Plzeň-jih  (PJ)