Pravoslavný chrám sv. Václava ve Střemeníčku vybudoval v l. 1936-1937 známý duchovní, umělecký malíř a stavitel chrámů na Moravě, na Slovensku a na Podkarpatské Rusi archimandrita Andrej (Vsevolod Kolomacký). Pod chrámem je pomník padlým v I. světové válce s bustou T. G. Masaryka.
© Luděk Vláčil 01/2017
Graficke pismenko V severní části vesničky Střemeníčko, která je částí obce Luká v okrese Olomouc, stojí krásný pravoslavný chrám (správný český výraz pro svatyni východní [tj. pravoslavné čili ortodoxní] a řeckokatolické církve) sv. Václava z r. 1936 od stavitele archimandrity Andreje (Vsevolod Kolomacký). Tato stavba je bezesporu nejvýznamnější dominantou vsi. Pod chrámem je pomník padlým v I. světové válce, v níž jako československý legionář bojoval i Vsevolod Kolomacký. Na návsi stojí další sakrální stavba, jíž je malá římskokatolická kaple patrně z počátku 19. stol. s křížem z r. 1930. U vedlejší vesničky Javoříčko jsou velice známé veřejnosti ...

historie

Zájem o pravoslaví se u nás začal objevovat v 2. polovině 19. století v souvislosti s národním obrozením. V období první republiky dochází k rozvoji pravoslavné církve u nás. V té době je budováno množství chrámů, a to zejména na Moravě. Jedním z nich je i ten ve Střemeníčku. Pravoslavný chrám sv. Václava ve Střemeníčku vybudoval známý duchovní, umělecký malíř a stavitel chrámů na Moravě, na Slovensku a na Podkarpatské Rusi archimandrita Andrej

Luděk Vláčil - zdroj: Olomoucko-brněnská eparchie církve Pravoslavné, 28.1. 2017