Farnost vznikla již kolem r. 1050. V l. 1670-1678 byl původní románsko-gotický kostel z poloviny 13. stol. barokně přestavěn. Původní zůstala věž a jádro stavby. V r. 1744 zasáhl kostelní věž požár, při němž byla zničena původní strmější a vyšší střecha věže.
© Luděk Vláčil 06/2013
Graficke pismenko Hlavní dominantou městyse Falkenstein, ležícího ve vinařské oblasti v okrese Mistelbach ve spolkové zemi Dolní Rakousy, je krásný veřejnosti přístupný středověký hrad stojící na vápencovém skalnatém vrchu. Další neméně starobylou stavbou je farní kostel sv. Jakuba Staršího (německy Pfarrkirche St. Jakobus der Ältere). Kolem něj prochází červená a modrá turistická stezka.
5.2. 2017

historie

Farnost s kostelem vznikla zřejmě kolem roku 1050 spolu s hradem Falkenstein. Poprvé se však zmiňuje až v listině datované k době kolem let 1120 až 1122. V roce 1670 byla zahájena barokní přestavba původního románsko-gotického kostela z poloviny 13. století. Po třinácti letech stavby byl dokončen a získal tak svou současnou barokní podobu. Dne 7. srpna 1678 byl kostel slavnostně vysvěcen. V roce 1744 zasáhl kostelní věž požár, při němž byla

Luděk Vláčil - zdroj: https://de.wikipedia.org/wiki/Pfarrkirche_Falkenstein_(Niederösterreich) a další, 27.1. 2017

popis

K jednolodnímu baroknímu farnímu kostelu sv. Jakuba Většího (Staršího) z 2. poloviny 17. století se vstupuje po velkém působivém schodišti. Součástí kostela je i mohutná románsko-gotická věž, pocházející z původní stavby, jež s raně barokním průčelím vytváří velmi půvabný kontrast. Čtyřhranná věž se od základny zužuje a v horní části mění v osmihran. Uvnitř kostela se nachází unikátní gotická pískovcová Madona pocházející z období kolem roku

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.turistika.cz a další, 5.2. 2017