Slánská brána

Východní, Dolejší brána
Městečkem čili městysem je Vraný od r. 1513. Původní lehčí ohrazení zajišťovaly dvě brány. Dochovala se Východní, zv. Slánská s brankou pro pěší. Její renesanční podoba byla barokně upravena, do kartuše vložený znak pochází z 19. století. Rekonstrukce provedena v r. 2004.
Pohled na bránu z vnější strany
Graficke pismenko Vraný je historická obec doložená od r. 1228 a r. 1513 povýšená na městečko. Tento historický status městyse byl obnoven r. 2006. Vraný leží mimo síť značených turistických cest. Východozápadním směrem jím prochází silnice II/239 od Budenic na Peruc a Louny, severojižním pak silnice III. třídy od Černochova nebo Ředhoště na Klobuky. Nejbližší železniční zastávka Vrbičany na trati 110 z Kralup nad Vltavou do Loun leží 2,5 km jihozápadně. Slánská brána stojí mezi domy č. p. 22 a 25.

Johannes Cladis, 26.1. 2017

historie

Poslední z dvojice městských bran ve Vraném je jedním z mála dochovaných příkladů kulisové brány s bočním průchodem pro pěší, charakteristických pro menší města. Byla vystavěna po povýšení Vraného na městečko v roce 1513, její původní renesanční podoba byla barokně přestavěna. K plánované demolici naštěstí nikdy nedošlo, větší opravy proběhly v letech 1949 a 2004. Novobarokní městský znak v kartuši ve štítě pochází až z konce 19. stol. a jeho

brána, opevnění
     Kladno  (KL)