Husův sbor církve čs. husitské v Lužné byl vybudován r. 1925 podle projektu arch. Tomáše Šaška a otevřen téhož roku na Vánoce. Po r. 1948 zchátral, nyní je postupně opravován. Hodnotná stavba byla prohlášena r. 2007 kulturní památkou.
Lužná - Husův sbor
© Jiří Špaček, 09/2016
Graficke pismenko Velká obec Lužná přiléhající k severovýchodnímu okraji Rakovníka je prvně zmiňována r. 1352 a dnes má asi 1900 obyvatel. Po vybudování nádraží, které je vzdáleno asi 2 km severně od historického centra, vznikla kolem něj druhá část obce běžně zvaná Lužná II. V současnosti je to nejznámější část obce, neboť tu bylo v bývalé výtopně u nádraží zřízeno železniční muzeum. A právě v Lužné II se nachází i stavba Husova sboru.
Nádraží Lužná je železniční křižovatkou, kde z trati 120 Praha-Rakovník vychází trať 124 do Žatce.
Lužnou II prochází modrá turistická značka z Rakovníka na hřeben Louštína.
29.1. 2017

historie

Po vzniku samostatné Československé republiky panovalo mezi lidmi silné vlastenecké nadšení, úcta k českým velikánům, mezi nimi na předním místě úcta k Janu Husovi, představiteli reformace církve. Řada věřících se odkláněla od církve katolické, které přisuzovali vinu za Husovu smrt a odsuzovali ji za přízeň císařskému habsburskému domu, který vehnal Čechy do jedné z nejstrašnějších válek. V roce 1920 byla založena nová církev – Církev

Jiří Špaček (s využitím různých webových stránek), 29.1. 2017

Rakovník  (RA)