Evangelický kostel s farou byl postaven v l. 1908–1909 valašskomeziříčským stavitelem J. Demlem podle projektu záhřebského stavitele Leo Kaldy. Na faře byl umístěn před r. 1918 alumnát pro evangelické studenty a krátkou dobou i dívčí gymnázium. V 80. letech 20. stol. objekt upraven.
© Luděk Vláčil 12/2016
Graficke pismenko Město Valašské Meziříčí (lidově Valmez) s množstvím památek leží okrese Vsetín ve Zlínském kraji. Na území města se kromě zámku Žerotínů, zámku Kinských a městské památkové rezervace s mnoha měšťanskými domy nachází i mnoho zajímavých sakrálních staveb. Velmi zdařilé jsou zejména polodřevěný kostel Nejsvětější Trojice a kostel sv. Jakuba Většího, ale také poměrně mladý evangelický kostel s farou situovaný ve vilové zástavbě jihozápadně od centra. Město je zasazeno do atraktivní zalesněné hornaté krajiny a prochází jím několik turistických cest. K Valašskému Meziříčí okrajově přiléhá Chráněná krajinná oblast Beskydy.

historie

V roce 1871 vzniklo ve Valašském Meziříčí české gymnázium a při něm tzv. alumnát, evangelický domov pro chudé studenty a v roce 1902 byla založena kazatelská stanice. Časem se řady věřících rozrostly a bylo rozhodnuto o stavbě svatostánku. Kostel s farou evangelické církve byl postaven v parku Botanika v letech 1908–1909 valašskomeziříčským stavitelem J. Demlem podle projektu záhřebského stavitele Leo Kaldy (1880-1956) z roku 1908. Vnitřní

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.pamatky-cz.eu, http://mmn.kzvalmez.cz a další, 29.12. 2016

Zlínský kraj