Hrady.cz
Kaple sv. Martina s předsunutou hranatou věží vznikla někdy v 2. pol. 19. stol. Před vchodem stojí kamenný kříž s Ukřižováním Ježíše Krista z r. 1917 a pod kaplí je památník obětem I. světové války.
© Luděk Vláčil 12/2016
Graficke pismenko Nejvýznamnější památkou vesnice Seč, místní části obce Lipová, je kaple sv. Martina z konce 19. stol. nacházející se ve svahu na návsi. Před vchodem stojí kamenný kříž s Ukřižováním Ježíše Krista z r. 1917 a pod kaplí je památník obětem I. světové války. Vesnice je zasazena do malebné zalesněné krajiny Drahanské vrchoviny v okrese Prostějov v Olomouckém kraji. V jižní části území vesnice je rozsáhlá chatová oblast. Od kaple vede tzv. sečská kostelní cesta k poutnímu kostelu Navštívení Panny Marie v Jednově a přes Seč procházejí také červeně a žlutě značené turistické stezky.

historie

Samotná obec vznikla kolem roku 1700. Zdejší kaple byla založena na nepříliš vhodném místě, neboť část plochy musela být odtěžena a druhá část naopak vypodložena. Kaple má obdélníkový půdorys s předsunutou hranatou věží a trojbokou apsidou na protější straně. Věž má zahloubený výklenek se soškou sv. Floriána. Nad sochou je okenice se dvěma zvony. Střecha věže je zajímavě utvářena lucernou, zakončenou makovicí s křížem. V roce 2002 byla střecha

Rozehnal Ivo - zdroj - Soupis nemovitých památek okresu PV - 2012, 28.12. 2016