První zmínka o tvrzi pochází z r. 1368, kdy majetek vlastnil Ješek, syn Jana z Boskovic. Postupně tvrz ztratila význam. V r. 1635 se uvádí již jako pustá. Později měl být na jejím místě vystavěn dvůr, jenž je dnes součástí areálu zemědělského družstva.
© Luděk Vláčil 08/2016
Graficke pismenko V dnešní obci Sebranice (dříve také Cebranice, německy Sebranitz), ležící v okrese Blansko v Jihomoravském kraji, stávala tvrz. Ta se s největší pravděpodobností nacházela na návrší uprostřed obce vedle kostela Nanebevzetí Panny Marie, kde je dnes areál zemědělského družstva. Lokalita je tudíž veřejnosti nepřístupná. V obci se nachází i několik zachovalých pamětihodností, patří k nim například kostel Nanebevzetí Panny Marie, bývalá fara č. p. 78, zajímavý historický dům se sýpkou č. p. 36 a bývalá formanská hospoda. Neméně zajímavá je i velmi zdařilá miniatura hradu Karlštejn u domu čp.163 ze 70-80 let 20.stol.

historie

Ves je prvně vzpomínána v souvislosti s událostí kladenou k roku 1043, kdy ji jistý Eppo daroval břevnovskému klášteru. I když je tato listina falzem z 1. poloviny 13. století, velmi pravděpodobně jsou v ní uvedené údaje pravdivé. Později přešla ves pod správu rajhradského kláštera, který v roce 1255 v Sebranicích založil faru a kostel. V 2. polovině 13. století Sebranice náležely pánům z Čeblovic a ve 14. století byly majetkem pánů z Boskovic.

Luděk Vláčil - zdroj: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku I – Jižní Morava, Ladislav Hosák, Metoděj Zemek 1981-Svoboda., http://www.sebranice.eu a další, 27.12. 2016

zaniklý
     Blansko  (BK)