Původně opevněný renesanční zámek v severní části obce. Dokončen posmrtně pro Ladislava Zelemera v roce 1578. V majetku různých šlechtických rodů, z nichž poslední byli do znárodnění v roce 1945 Leonhardiovci. Od té doby využíván obcí.
Zámek od SV.
Graficke pismenko Zámek (kaštiel) stojí v severní části starobylé obce Nitrianska Blatnica, která je doložena již r. 1185. Nachází se v malém parku poblíž kostela Povýšení sv. Kříže. Obec leží na silnici 499 z Piešťan do Topolčan při jižním úpatí pohoří Povážského Inovce. Vede odtud turisticky značená cesta k původem velkomoravské rotundě sv. Juraja a dál na vrchol hory Marhát (748 m n. m.).
Pavel Semple, 15.12. 2016

historie

Zámek nechal postavit Ladislav Zelemer v 2. pol. 16. stol. Stavba byla dokončena roku 1578, tedy až po Ladislavově smrti. Jednalo se o opevněný objekt, severozápadně od zámku dosud stojí čtverhranná bašta, dnes sloužící jako pohřební kaple Leohardiovců. Po Zelemerovcích objekt vlastnili Héderváriovci, Huňadyovci a Esterháziovci. Ve 2. pol. 17. stol. je ve spojitosti se scelováním panství zmiňován jako majitel gróf Jan Esterházi z Galanty a

Pavel Semple (zdroj: místní informační tabule, http://www.nitrianskablatnica.sk/historia.html?original_idm=32991), 15.12. 2016

popis

Jedná se o robustní obdélnou jednopatrovou stavbu s mansardovou střechou. Její delší osa je orientovaná přibližně ve směru západ-východ. Kratší průčelí obsahují zděné střešní štíty. Severozápadní nároží zaujímá čtverhranná věž. Ze středu severního průčelí dále vystupuje nízký vstupní vestibul se štítem. Ze středu jižního průčelí vystupuje výrazný rizalit s hlavním vstupem. K zámku patří také bývalá čtverhranná bašta, později pohřební kaple