Dne 16. září dokončeny zdi hasičského skladiště pod kaplí a 15. července 1928 dokončena stavba vlastní kaple. V roce 1931 v kapli instalovány dva zvony, které byly odebrány pro válečné účely. Roku 1972 pořízen nový zvon. Od roku 1938 v kapli denně sloužena mše.
Kaple Povýšení sv. Kříže v Dluhonicích
© Pavel Vítek 09/2016
Graficke pismenko Dluhonice, místní část města Přerova, leží 3,5 km od jeho centra západním směrem. Známá je tzv. Dluhonická spojka, která umožňuje jízdu vlaků mimo přerovské nádraží a významně krátí jízdní dobu mezi Olomoucí a Ostravou. Kaple Povýšení sv. Kříže stojí na malém návrší ve východní části.

historie

Dne 18. září 1927 byl posvěcen základní kámen kaple. Aby byl snáze dosažen od obce pozemek a získána peněžní úleva, bylo rozhodnuto, aby pod kaplí se zřídilo hasičské skladiště. Dne 31. srpna 1927 začaly práce a 16. září byly dokončeny zdi hasičského skladiště a 15. července 1928 byla dokončena stavba vlastní kaple. Ten den byla i vysvěcena.

popis

Dluhonická kaple Povýšení sv. Kříže je 15,3 m dlouhá a 8 m široká. Oltář do kaple a mramorovou kropenku dodal sochař Václav Semerák. Okna zasklil sklenář Eduard Štefan. V říjnu 1929 bylo v kapli instalováno harmonium. Dne 7. června 1931 byly v kapli instalovány a posvěceny dva zvony. Oba zvony však byly roku 1942 z kaple odebrány pro válečné účely, po válce již nalezeny nebyly. Od roku 1934 byla zavěšena v kapli křížová cesta. Také tu byl od