Hostomický kostel doložen r. 1343, zbarokizován v letech 1743-1762. Podstatně obnovován po požárech v letech 1779 a 1836. Při opravě v letech 1855-1856 přistavěna věž, která nahradila dřevěnou zvonici. Vnitřní zařízení vesměs z 18. a 19. stol. Filiální kostel farnosti Hořovice.
Hostomice - kostel
© Jiří Špaček, 11/2016
Graficke pismenko Hostomice, katastrálně Hostomice pod Brdy, jsou prvně doloženy r. 1343 a r. 1738 obdržely status města, který byl obnoven r. 1992. Malé město asi s 1 500 obyvateli má neobvykle velké a protáhlé Tyršovo náměstí s křižovatkou silnice II/114, která spojuje Cerhovice s Dobříší, a silnice II/115 z pražské Zbraslavi do Jinců. Nádraží Hostomice pod Brdy se nachází na severním okraji města na regionální trati 172 ze Zadní Třebaně do Lochovic. Hostomicemi prochází zeleně značená turistická trasa z hřebene Brd nad Malým Chlumcem do Jinců a vychází odtud modrá značka na brdský vrchol Velké Baby (614 m n. m.).
Kostel Nastolení sv. Petra v Antiochii se nachází v parku v dolní, západní části půlkilometrového náměstí.
1.12. 2016

historie

Církevní svatyně se v Hostomicích prvně připomíná r. 1343. Kostel s velmi neobvyklým zasvěcením Nastolení sv. Petra v Antiochii byl již za časů Karla IV. kostelem filiálním a označován jako kaple hostomická. Tato kaple byla původně malé stavení, o mnoho kratší než nynější kostel a byla původně bez věže. Již od středověku u ní totiž stála dřevěná zvonice, která je však bezpečně doložena až při novém barokním kostele v 18. století. V r. 1762 za

Jiří Špaček (web města a Umělecké památky Čech 1, Academia 1977), 10.12. 2016