Farní kostel sv. Jiljí gotického původu ze 14. stol., původně patrně dřevěný, zbarokizován ve 2. polovině 17. stol. Vnitřní zařízení vesměs ze 17.-19. stol. Od r. 2011 celý chátrající areál kostela převeden do majetku obce a zahájeny opravy.
Markvartice - kostel
© Jiří Špaček, 9/2016
Graficke pismenko Starobylá obec Markvartice je prvně zmiňována již r. 1188 a v současnosti má asi 470 obyvatel. Leží jižně od Sobotky na křižovatce silnic III. třídy, které sem přicházejí právě od Sobotky a dále od Dolního Bousova a Libáně. Železnice tu není, ale severojižním směrem tudy prochází zelená turistická značka ze Sobotky do Starých Hradů a Libáně.
Kostel sv. Jiljí se nachází na vyvýšeném a ohrazeném místě v centru obce.
2.12. 2016

historie

Současný kostel svatého Jiljí v Markvarticích je barokní, nepřesně orientovaná stavba. Od 3. května 1958 je spolu s kostnicí a ohradní zdí chráněn jako kulturní památka ČR. Existence kostela je doložena již od 14. století. Původně byl patrně dřevěný a ve 2. polovině 17. století byl zbarokizován. Jedná se o obdélnou, jednolodní stavbu se čtvercovým presbytářem, k němuž po severní straně přiléhá sakristie. Má průčelní věž. Stěny kostela jsou

Jiří Špaček (zdroj: vývěska na místě a Umělecké památky Čech 2, Academia 1978), 2.12. 2016