Moje místa 0
Renesanční Panský dům je prvně zmiňován již v r. 1570, kdy jej získalo město. V r. 1660 dům od města získal rod Kouniců. Kromě pivovaru sloužil také vojenskému velitelství, notářství a až do 20. let 20. století i jako kanceláře velkostatku.
Graficke pismenko Město Slavkov u Brna (německy Austerlitz) leží v okrese Vyškov v Jihomoravském kraji asi 20 km východně od Brna. Slavkov je známý především bitvou u Slavkova, která se odehrála v prosinci roku 1805 několik kilometrů západně od města. Na Palackého náměstí v centru Slavkova se nachází Panský dům č. p. 89. Jedná se o velmi hodnotnou renesanční stavbu s gotickým jádrem upravovanou klasicistně. Spolu s radnicí patří k nejstarším dochovaným objektům městské památkové zóny. Nejvýraznějšími budovami jsou však rozsáhlý slavkovský zámek a vedle stojící kostel Vzkříšení Páně s monumentálním průčelím. K dalším památkám patří například městské opevnění, hřbitovní kaple sv. Jana Křtitele se špitálem nebo židovský hřbitov a synagoga.

historie

Renesanční Panský dům vznikl zřejmě přestavbou starší gotické budovy. Prvně je zmiňován v roce 1570, kdy patřil měšťanovi Faytle Šenknopovi a byl v něm pivovar. Téhož roku jej odkoupilo město. Roku 1660 město odprodalo dům s pivovarem rodu Kouniců, aby uhradilo část svých dluhů. Ten městu povolil bezplatně pálit ve dvou kotlích kořalku a volně ji prodávat. V Panském domě sídlilo také vojenské velitelství, notářství a až do 20. let 20. století

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.arcslavkov.cz, http://www.geospy.org, https://cs.wikipedia.org a další, 23.11. 2016