Již ve 13. stol zde stál gotický kostelík se špitálem Řádu německých rytířů. Za husitských válek špitál zanikl, ale brzy byl obnoven. V r. 1677 byla kaple přestavěna. Současnou podobu získala v r. 1743. V r. 1795 přistavěna hrobka Kouniců. Před hřbitovní bránou je železný kříž z 19. stol.
© Luděk Vláčil 11/2016
Graficke pismenko První známá písemná zmínka o vsi Novosedlice (původně ves, z níž se město Slavkov u Brna později vyvinulo) pochází z roku 1237, kdy ji vlastnil Řád německých rytířů. Řád měl ve vsi i komendu (sídlo rytířského řádu, které v sobě spojuje části běžné pro klášter, ale přitom má charakter hradu či tvrze), jejíž zbytky lze ještě dnes najít v podzemí slavkovského zámku. Nedaleko ležela osada (později předměstí), v níž někdy ve 13. století vznikl malý kostelík společně se špitálem německých rytířů. Někdy za husitských válek špitál zanikl, ale brzy byl Janem Zeleným ze Šanova znovu obnoven. V 16. století kostelík využívali jako modlitebnu čeští bratři. ...
Luděk Vláčil - zdroj:http://pamatkovykatalog.cz/?le, http://www.farnostslavkov.cz, http://docplayer.cz/4084452-Www-shpelias-cz-slavkov-u-brna-hrbitovni-kaple-sv-jana-krtitele-c-j-a-n-e-l-i-a-s-stavebne-historicky-pruzkum.htmla další, 20.11. 2016