Moje místa 0
Současná stavba vznikla v r. 1858 v historizujícím slohu na místě starší synagogy. Byla využívána do 2. světové války, kdy ji poničili nacisté. Následně sloužila jako sklad nábytku. V l. 1994-1998 byla opravena. Dnes využívána Státním okresním archivem.
© Luděk Vláčil 11/2016
Graficke pismenko Synagoga, uprostřed zástavby slavkovského židovského ghetta, zde stála možná již ve středověku. Z roku 1723 se dochovaly dvě kresby od Václava Petruzziho, na nichž je zachyceno ghetto s původní synagogou. V roce 1762 byla stavba po předchozím ničivém požáru znovu obnovena a v roce 1847 přestavěna. Již o 10 let později byla synagoga zcela zbořena a v roce 1858 přibližně na stejném místě od základů postavena nová. Jméno autora návrhu současné synagogy v historizujícím slohu není známo. Synagoga sloužila židovské obci do 2. světové války, kdy ji poničili nacisté. Po skončení války byla vyhlášena nemovitou kulturní památkou a sloužila jako skladiště ...
Luděk Vláčil - zdroj: http://www.zdanickyles.unas.cz a další, 23.11. 2016

popis

Synagoga je samostatně stojící patrová halová budova obdélného půdorysu se sedlovou střechou a stupňovitými štíty ukončenými kamenným desaterem. V novorománských fasádách členěných pilastry a římsami jsou prolomena vysoká okna. Interiér je řešen tradičním způsobem - z předsíně se vchází přímo do hlavního prostoru pro muže a po schodech do patra na galerii pro ženy. Hlavní hala je zaklenuta nepravou dřevěnou valenou klenbou a ostatní místnosti

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.zdanickyles.unas.cz a další, 9.12. 2016