Renesanční radnice vznikla v r. 1592 za purkmistrů Alexandra Bradavičky a Petra Pekaře přestavbou starší gotické budovy. Později rozšířena a v 70. letech 19. stol. upravena. Poslední úpravy byly provedeny ve 20. stol. V současnosti slouží jako městský úřad.
© Luděk Vláčil 11/2016
Graficke pismenko Město Slavkov u Brna (německy Austerlitz) leží v okrese Vyškov v Jihomoravském kraji asi 20 km východně od Brna. Slavkov je známý především bitvou u Slavkova, která se odehrála v prosinci roku 1805 několik kilometrů západně od města. Jeho historické jádro je městskou památkovou zónou s mnoha památkami. Nejznámější stavbou je velkolepý slavkovský zámek se zahradou. U zámku stojí majestátní budova římskokatolického kostela Vzkříšení Páně s monumentálním průčelím. Mezi nejstarší památky patří renesanční radnice z roku 1592, což dokládá datace nad vstupním portálem. Jádro budovy je však ještě starší, gotické. K dalším památkám patří například městské opevnění, hřbitovní kaple sv. Jana Křtitele se špitálem nebo židovský hřbitov a synagoga.

historie

Vznik Slavkova lze spojovat s kolonizací tohoto území řádem německých rytířů. Těm původně zeměpanské území koncem 90. let 12. století přidělil markrabě Vladislav Jindřich. První známá písemná zmínka o vsi Novosedlice (původně ves, z níž se město Slavkov u Brna později vyvinulo) pochází z roku 1237, kdy se v listině vydané králem Václavem I. připomíná mezi řádovými statky. Řád německých rytířů měl ve vsi i komendu (sídlo rytířského řádu, které

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.slavkov.cz a další., 22.11. 2016

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)