Historie farního kostela Nanebevzetí Panny Marie s románským jádrem sahá až do 11. stol. Na přelomu 14. a 15. stol. byl rozšířen v gotickém slohu a povýšen na baziliku. U příležitosti 900. výročí farnosti v letech 1980-1981 zrekonstruován.
Zeď spojující kostel hřbitov a faru v jeden areál.
© Luděk Vláčil 09/2016
Graficke pismenko Město Raabs an der Thaya (česky Rakousy nad Dyjí) leží v okrese Waidhofen an der Thaya v rakouské spolkové zemi Dolní Rakousy. Dominantou městečka Raabs (Rakousy) je starobylý hrad tyčící se na vysoké strmé skále nad městečkem. Zajímavostí je, že od tohoto místa vzniklo v češtině pojmenování pro celé Rakousko. Ve středověku totiž bylo hrabství Raabs v češtině označováno jako Rakousy nebo Rakousko a tento výraz byl později rozšířen také na okolní území. Díky tomu má čeština a také slovenština vlastní termín pro Rakousko. Neméně hodnotnou stavbou je i trojlodní farní kostel Nanebevzetí Panny Marie nacházející se západně nad areálem hradu, na nejvyšším ...

historie

Římskokatolický farní kostel Nanebevzetí Panny Marie je jedním z nejstarších v Rakousku. Fara a kostel se na tomto místě uvádějí již v 11. století. K jeho vysvěcení biskupem Altmannem z Pasova (1015-1091) mělo dojít v roce 1080 na počest Panny Marie. Jádro dnešní lodi tvoří románské zdivo z 13. století. Na přelomu 14. a 15. století byl rozšířen v gotickém slohu a povýšen na baziliku. Ve věži se nachází nejstarší dochovaný zvon Rakouska s

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.pfarre-raabs.at/pfarrkirche a další, 17.11. 2016
    Rakousko