Gotický kostel sv. Václava postaven v 1. pol. 14. stol. Loď barokně přestavěna ve 2. pol. 18. stol., r. 1815 zvýšena věž. Další úpravy v letech 1819, 1858 a 1932, kdy v presbytáři objeveny gotické svatováclavské fresky. Naposled kostel opravován kolem r. 1995.
Žďár - kostel sv. Václava
© Jiří Špaček, 9/2016
Graficke pismenko Ves Žďár, ležící na návrší nad pravým břehem Úslavy, je prvně zmiňována r. 1326. Dnes má jen asi 80 obyvatel a je místní částí obce Ždírec, která se nachází na druhém břehu řeky. Vsí prochází silnice III. třídy od Blovic do Vrčeně a modrá turistická značka z Blovic do Nepomuku. Nejbližší železniční zastávka Ždírec u Plzně na trati 190 (Plzeň-České Budějovice) je vzdálena něco přes 1 km.
Na severním okraji vsi na vrcholu návrší je na hřbitově malebně položen starobylý kostel sv. Václava, tvořící zdaleka viditelnou krajinnou dominantu.
19.11. 2016

historie

Jednolodní kostel sv. Václava se západní věží byl postaven ve slohu cisteciácké gotiky na severním okraji vsi Žďár v 1. polovině 14. století. Z původní stavby je dochován presbytář, zdivo lodi, portál na její jižní straně a základ věže. Sakristie je z doby renesance. Loď byla barokně přestavována ve 2. polovině 18. století a v r. 1815 byla zvýšena věž. Další úpravy kostela proběhly v letech 1819, 1858 a 1932. Naposled byl kostel opravován kolem

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 4, Academia 1982 a web obce), 19.11. 2016