Moje místa 0
V dominantní poloze na hřbitově gotický kostel sv. Filipa a Jakuba, doložen r. 1352, přestavován v 18. a 19. stol. Stavba s trojbokým presbytářem a nízkou věží zevně upravena novorománsky. Oltářní obraz od Viléma Kandlera. Filiální kostel bez pravidelného využití.
Číčov - kostel
© Jiří Špaček, 9/2016
Území Číčova je prvně zmiňováno r. 1272, kdy tu měl majetek chotěšovský klášter. Ves založili nejspíše počátkem 14. století Buzicové z Rožmitálu, kteří tu zřejmě měli i tvrz. I s kostelem je ves uváděna r. 1352 v souvislosti s registrem papežských desátků. Nyní má asi 180 obyvatel a je 10 km vzdálenou místní částí města Spálené Poříčí. Leží na silnici III. třídy asi 1,5 km severně od Borovna na silnici I/19 a mimo železnici a turistické značky.
Zdaleka viditelný kostel sv. Filipa a Jakuba gotického původu stojí na hřbitově v dominantní poloze při severním okraji vsi.
17.11. 2016

historie

Dnes filiální kostel sv. Filipa a Jakuba v Číčově býval za dávných dob kostelem farním. Prvně je zmiňován r. 1352 v souvislosti s registrem papežských desátků. Je to gotická stavba z poloviny 14. století, z níž se dochovalo obvodové zdivo a triumfální oblouk. Kostel pak byl přestavován zejména v 18. a 19. století. Jednolodní stavba má trojboce zakončený presbytář. Při jižním boku presbytáře stojí nízká věž, v jejímž přízemí je sakristie. Před

Jiří Špaček (web města a Umělecké památky Čech 1, Academia 1977), 17.11. 2016