Barokní farní kostel Nanebevzetí Panny Marie vznikl na popud Amanda Antonína z Petřvaldu za jeho nástupců, snad v místě starší stavby zničené požárem. V r. 1770 za Künburgů byl dokončen a vysvěcen.
© Luděk Vláčil 11/2016
Graficke pismenko Jednolodní farní kostel Nanebevzetí Panny Marie stojí v dominantní poloze v horní části obce Střílky, ležící ve Zlínském kraji v okrese Kroměříž. Kostel si zachoval mnoho z původního barokního interiéru. Hlavní oltář vznikl podle předlohy z olomouckého dómu sv. Václava a obraz s námětem Nanebevzetí Panny Marie je kopií obrazu z Velehradu. Postranní sochy vedle oltáře zobrazují sv. Tomáše Akvinského a sv. Františka z Pauly. Boční oltáře jsou osazeny sochami Panny Marie Lurdské a sv. Josefa. Na zadních bočních oltářích jsou dva cenné obrazy velehradského malíře, jezuity Ignáce Raaba. Za pozornost stojí i barokní mramorová ...
Luděk Vláčil - zdroj: https://www.kr-zlinsky.cz/strilky-kostel-nanebevzeti-panny-marie-barokni-hrbitov-cl-745.html a další, 21.1. 2017

historie

První zprávy o vsi a hradu Střílky se objevují od poléviny 13. století. Kdy ve vsi vznikla první sakrální stavba, není známo. Jisté je, že současný barokní kostel měl svého staršího předchůdce. V roce 1691 se uvádí střílecký farář Jan Mikuláš Fúsek, musel zde tedy stát i kostel a fara. Dokazuje to i záznam, v němž Amand Antonín z Petřvaldu, zakladatel barokního stříleckého hřbitova z let 1730-1743, zavazuje svého nástupce Jana Bernarda, aby

Luděk Vláčil - zdroj: http://farnoststrilky.webnode.cz, http://www.obecstrilky.cz/historie, https://digilib.phil.muni.cz/bitstream/handle/11222.digilib/110643/F_HistoriaeArtium_05-1961-1_17.pdf?sequence=1 a další, 1.1. 2017

Zlínský kraj
     Kroměříž  (KM)