Kaple sv. Matouše vystavěna roku 1867 z prostředků manželů Matouše a Teldy Nesvadbových. Před kaplí sochy sv. Barbory a sv. Matouše evangelisty a kříž Ukřižování Ježíše Krista. V roce 2003 oprava fasády. Sochy jsou památkou od 3.5.1958.
Kaple sv. Matouše ve Vsisku
© Pavel Vítek 10/2016
Vsisko je místní část obce Velký Týnec. Nachází se 1,5 km západně od Velkého Týnce a přibližně 3 km jižně od jižního okraje Olomouce.

popis

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1253. Kaple sv. Matouše byla vystavěna roku 1867. Na výstavbě se podíleli manželé Matouš a Telda Nesvadbovy. Z jejich prostředků byla kaple postavena. Před kaplí jsou umístěny sochy sv. Barbory a sv. Matouše evangelisty. Autorem soch je sochař Filip Sattler a pocházejí z dvacátých let 18. století. Získány byly od Náboženského fondu. Také je před kaplí umístěn kříž s korpusem ukřižovaného Ježíše Krista z

Olomouc  (OL)
    Vsisko