Raně gotický původ kostela v Prádle z 13. století dokládá dochovaný presbytář. Při vnější barokizaci gotické stavby byla přistavěna věž. Loď prodloužena a věž zvýšena r. 1882. Zařízení vesměs novodobé. Nyní kostel filiální ve farnosti Nepomuk.
Prádlo - kostel
© Jiří Špaček, 9/2016
Graficke pismenko Obec Prádlo je sice prvně doložena až r. 1552, ale její historie je mnohem starší, což dokládá i stavba kostela pocházející z 13. století. Původně tu byl dvůr cisterciáckého kláštera v Pomuku, který byl založen v polovině 12. století. Klášter zanikl za husitských válek a majetek připadl Šternberkům se sídlem na Zelené Hoře. Obec byla pojmenována podle toho, že její obyvatelé propírali písek na břehu Úslavy a rýžovali z něj zlato. Dodnes to dokládají sejpy u řeky při silnici do místní části Novotníky. Prádlo leží nedaleko Nepomuku západně při silnici I/20. Dnes má asi 260 obyvatel a prochází jím dálková, červeně značená turistická trasa od ...
12.11. 2016

historie

V prostoru nad návsí stojí v dominantní poloze kostel Povýšení sv. Kříže, původně gotická stavba ze 13. století, postavená za účasti cisterciácké huti z Nepomuku a poškozená v letech husitských nepokojů. Vnějšek byl barokizován, věž byla druhotně přistavěna. Roku 1882 byl kostel výrazně upraven včetně zvýšení věže a prodloužení lodi. V presbyteriu, zaklenutém polem křížové klenby s bohatě profilovanými žebry, se uchovalo několik náhrobníků z 15.

Jiří Špaček (s využitím webových stránek obce a farnosti), 13.11. 2016

Plzeň-jih  (PJ)