Původně konvent minoritů, později konventy františkánů a klarisek s kostelem Nanebevzetí P. Marie, tzv. Klášter sv. Kláry a sv. Antonína. Dnes sídlo Jihomoravského muzea ve Znojmě.
Znojmo-konventy minoritů, později františkánů a klarisek s kostelem Nanebevzetí P. Marie
Graficke pismenko Minorité přišli do Znojma pravděpodobně hned po založení města, které je datováno před rokem 1226. Ještě do poloviny 13. století zde byl založen klášter. V roce 1271 se ke konventu minoritů připojil klášter sester sv. Kláry. Od poloviny 14. století se pro oba kláštery vžil společný název „monasterium Sanctae Marie“ podle společného kostela zasvěceného Nanebevzetí P. Marie. Roku 1494 celý areál poškodil velký požár, ale již roku 1498 byl obnovený kostel po opravě znovu slavnostně vysvěcen. V roce 1534 v klášteře pobývali jen tři členové minoritského řádu. Proto byla přijata nabídka františkánského provinciála a do kláštera byli uvedeni františkáni. V druhé ...
Vlastislav Mareček, D. Foltýn a kolektiv-Encyklopedie moravských a slezských klášterů,Libri 2005, 10.11. 2016

popis

Z gotického minoritského kláštera se zachovalo přízemí severozápadního ramene křížové chodby, část vnitřní zdi jihozápadního ramene a přízemí severovýchodního křídla. Z kostela se zachovala část podélných obvodových zdí chóru asi do dvou třetin své původní výšky. Jihovýchodní zeď kostelní lodi stojí v téměř celé své výši. Ta navazuje plynule na zeď chóru. V patře se do prostoru někdejší kostelní lodi otevírají dva lomené oblouky arkády.