rotunda sv. Juraja

Jurko, kaple sv. Jiří
Rotunda z 9. století, jedna z nejstarších staveb na Slovensku. Zpustla v pol. 14. stol. Obnovena roku 1530 Marií Turzovou a barokně upravena roku 1655. Místo každoroční poutě na sv. Jiří.
Graficke pismenko Rotunda sv. Juraja (sv. Jiří) stojí o samotě v lesích v jižní části Povážského Inovce, asi 3 km na sever od obce Nitrianská Blatnica a 10 km východně od Piešťan. Lidově se jí říká Jurko. Lze k ní dojít pěšky lesní cestou z Nitrianské Blatnice. Dále je možno pokračovat na vrchol hory Marhát (748 m n. m.) s vyhlídkovou věží. Každoročně se tu dne 24. dubna koná pouť.
Původní zdivo rotundy je viditelné v jejím interiéru, včetně zazděného předrománského okénka z 9. stol. Pokud je rotunda zamčená, je možno nahlédnout dovnitř alespoň moderními skleněnými dveřmi.
Pavel Semple, 6.11. 2016

historie

Rotunda s apsidou byla založena v době Velkomoravské říše v 9. století. Pod ní, v lokalitě Púsť, stála osada, jejíž obyvatelstvo se zabývalo zemědělstvím a těžbou železné rudy. Archeologický výzkum byl zahájen v roce 1974. V okolí rotundy bylo odkryto 126 hrobů, v nichž byly nalezeny stříbrné šperky a mince. Nejstarší mince pocházejí z doby uherského krále Kolomana (1095-1114). Nejstarší osada v poloze Púsť měla rozlohu 9000 m² a byla

Pavel Semple, zdroj: (místní informační tabule), 6.11. 2016