Kostel sv. Jiljí raně gotického původu z 2. poloviny 13. stol. prvně doložen r. 1365 již jako farní. Barokně upraven r. 1723 a zároveň doplněn o sakristii, oratoř a hranolovou věž s předsíní. Zařízení nyní převážně rokokové a pozdější. Hřbitov kolem kostela zrušen a přesunut jižně od vsi.
Budislavice - kostel sv. Jiljí
© Jiří Špaček, 9/2016
Graficke pismenko Poměrně odlehlá ves Budislavice v podhůří Brd je prvně zmiňována r. 1352, ale je nepochybně mnohem starší. Leží asi 2 km západně od obce Mladý Smolivec (na silnici II/177), jehož je místní částí, na okraji rozsáhlých lesů přírodního parku Pod Štědrým. Žije tu jen necelých 70 obyvatel. V centru vsi stojí starobylý, později barokně upravený kostel sv. Jiljí.
6.11. 2016

historie

Kostel sv. Jiljí v Budislavicích je starobylý, jeho místy zachované raně gotické zdivo ukazuje na 2. polovinu 13. století. Jeho zakladatelé pocházeli z mladší větve proslulého českého rodu Buziců na Blatné, Březnici a Rožmitále. Člen tohoto rodu Budislav obdržel Třemšínsko a kraj západně od něj. Jeho synové Filip a Jaroslav jsou zmiňováni r. 1370 jako patroni zdejšího kostela, který byl již r. 1365 farním. Majitelé Budislavic a patroni kostela

Jiří Špaček (vývěska u vchodu a Umělecké památky Čech 1, Academia 1977), 7.11. 2016

Plzeň-jih  (PJ)