Moje místa 0
Kaple sv. Cyrila a Metoděje v Měcholupech byla postavena v novorománském slohu nákladem místních občanů r. 1905. Stojí na parkově upravené návsi a slouží k příležitostným bohoslužbám.
Měcholupy - kaple
© Jiří Špaček, 9/2016
Graficke pismenko Nevelká obec Měcholupy je zmiňována prvně r. 1360 jako součást majetku kláštera cisterciáků v Pomuku. Dnes má asi 230 obyvatel a prochází jí hlavní silnice I/20 z Plzně na Nepomuk a dále na Písek a České Budějovice. Železnici obec nemá, protože trať 190, vedená v souběhu s výše zmíněnou silnicí, prochází východněji údolím Úslavy odděleným hřebenem Chejlavy s Bukovou horou (650 m n. m.). Obcí neprocházejí ani turistické značky.
Kaple sv. Cyrila a Metoděje se nachází uprostřed rozlehlé, parkově upravené a udržované návsi.
1.11. 2016

historie

Kaple sv. Cyrila a Metoděje v Měcholupech byla vybudována nákladem místních občanů r. 1905. Je to novorománská stavba, která svým vzhledem připomíná spíše malý kostelík. Kapli tvoří obdélná loď přecházející v polygonální závěr s kněžištěm. Z hlavního průčelí vystupuje hranolová věž s jehlancovým zastřešením, v níž je také umístěn vchod. I když má svatyně pouze status kaple ve farnosti při arciděkanství Nepomuk, plní i funkci místního kostela.

Jiří Špaček (s využitím webových stránek obce a farnosti), 2.11. 2016