Barokní kostel sv. Mikuláše Tolentinského z r. 1733 nahradil zbořenou středověkou stavbu. Po požáru z r. 1835 opraven empírově a pseudobyzantsky v letech 1839-1840. Restaurován r. 1883. Zařízení trojlodní stavby pochází vesměs z 2. poloviny 19. stol. Kostel slouží jako farní.
Vysoké Veselí - kostel
© Jiří Špaček, 9/2016
Graficke pismenko Vysoké Veselí, pův. jen Veselí, je prvně uváděno r. 1323, z trhového městečka bylo r. 1908 císařem Františkem Josefem I. povýšeno na město a tento status, zaniklý po 2. světové válce, byl obnoven r. 2007. Kostel je tu doložen od r. 1335.
Vysoké Veselí leží na silnicích III. třídy spojujících Žlunice na silnici II/280 s Chomuticemi či Smidary na silnici II/327. Železniční spojení město nemá, 7 km dlouhá odbočka Smidary-Vysoké Veselí z trati 040 Chlumec nad Cidlinou-Ostroměř byla zrušena r. 1976. Turistické značky městem neprocházejí, významnější místa v okolí spojuje pouze naučná stezka "Češov-Vysoké Veselí" o délce 18,6 km z r. 2008.
Kostel sv. Mikuláše Tolentinského stojí v dominantní poloze v blízkosti někdejšího zámku. Je jediným kostelem tohoto zasvěcení u nás.
29.10. 2016

historie

Farní kostel sv. Mikuláše Tolentinského ve Vysokém Veselí byl postaven r. 1733 jako náhrada za zchátralý středověký kostel Narození Panny Marie, který je doložen od r. 1335 a byl r. 1792 zbořen. Barokní stavba nového kostela byla připravována již od počátku 18. století a její rozpočet zpracoval Kryštof Dienzenhofer. Nový kostel byl jako jediný na našem území zasvěcen sv. Mikuláši Tolentinskému. Mikuláš Tolentinský na rozdíl od populárního

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 4, Academia 1982 a web farnosti), 5.11. 2016

Jičín  (JC)