Barokní farní kostel je přestavbou gotické svatyně ze 14. st. či novostavbou, která ji v l. 1760-67 nahradila. Stavbu inicioval hrabě Prokop Krakowský z Kolowrat. Při přestavbě r. 1845 umístěno do průčelí 6 soch českých patronů od E. Maxe. U kostela zřízena r. 1833 rodová hrobka Kolowratů a Pálffyů.
Blovice - kostel sv. Jana Evangelisty
© Jiří Špaček, 9/2016
Graficke pismenko Blovice jsou prvně zmiňovány r. 1284 jako trhová ves v majetku cisterciáckého kláštera v Pomuku, od 14. století jsou uváděny jako městečko a od 18. století již jako město na řece Úslavě. Dnes mají bez připojených místních částí asi 3 500 obyvatel. Městem prochází silnice II/117 od Hořovic přes Mirošov ke Klatovům a v Blovicích na ní končí ještě silnice II/178 od Přeštic. Blovice mají nádraží na trati 190 z Plzně do Českých Budějovic. Prochází jimi modře značená turistická trasa od Zdemyslic do Nepomuku a také okružní naučná stezka "Blovickem pěšky i na kole" z r. 2009, která vede převážně po vedlejších silnicích v délce asi 22 km.
Kostel sv. Jana Evangelisty se nachází v centru města severně od náměstí.
29.10. 2016

historie

První zmínka o blovickém kostele je z konfirmačních knih k r. 1374. Na místě gotického kostela ze 14. století byl v letech 1760-1767 postaven nynější barokní kostel sv. Jana Evangelisty, který nechal vybudovat tehdejší majitel panství Prokop Krakowský z Kolowrat. Nešlo však zřejmě o novostavbu, ale spíše o přestavbu starší svatyně, neboť podle písemných pramenů byly od roku 1755 shromažďovány prostředky na přestavbu starého kostela, roku 1769

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 1, Academia 1977 a web města), 30.10. 2016