Kostel sv. Vavřince raně gotického původu prvně doložen r. 1354. Nynější vzhled pochází z barokní přestavby v 18. stol., při níž byla též přistavěna věž. Zařízení převážně raně barokní z konce 17. stol. Filiální kostel ve farnosti Starý Plzenec.
Žákava - kostel sv. Vavřince
© Jiří Špaček, 9/2016
Graficke pismenko Historická obec Žákava leží na silnici III. třídy jižně od Nezvěstic na silnici I/19 a v Nezvěsticích je také nejbližší nádraží na trati 190 z Plzně do Českých Budějovic. Je vzdáleno asi 2 km. Žákava je prvně zmiňována r. 1350. Tehdy tu již stál kostel i zemanská tvrz (viz heslo Žákava), kolébka rodu Žákavců ze Žákavy nebo též Žákavé. Obec se sice jmenuje oficiálně Žákava, ale v kraji je většinou označována jako Žákavá, což je uváděno i na všech silničních ukazatelích v okolí. Obec, která má nyní asi 460 obyvatel, leží na hřebeni mezi řekou Úslavou na západě a potokem Bradavou na východě. Na tomto hřebeni stojí též kostel sv. Vavřince a někde ...
25.10. 2016

historie

První zmínka o kostele v Žákavě a zdejší plebánii je z r. 1354. Kostel je gotického původu a několikrát přestavovaný. Původní část je ve slohu cisterciácké gotiky z 1. poloviny 14. století. Kostel byl upravován koncem 14. století a v 16. století, v 18. století pak byl přestavěn barokně. Barokizace se dotkla především vnějšího vzhledu, stropu lodi a přístavby věže. Je to jednolodní stavba. K obdélné plochostropé lodi je připojeno užší, trojboce

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 4, Academia 1982 a web farnosti), 25.10. 2016