Panský dům č. p. 13 vznikl zřejmě přestavbou starší budovy v 1. třetině 19. stol. jako obydlí pro zaměstnance zámku. V poslední třetině 20. stol. upraven. V současnosti je památkově chráněn a slouží jako Základní umělecká škola.
Panský dům ze Zámeckého náměstí.
© Luděk Vláčil 10/2016
Graficke pismenko Bruntál (německy Freudenthal) je okresním městem ležícím v Moravskoslezském kraji, v Nízkém Jeseníku, rozkládajícím se přímo na historické zemské hranici Moravy a Slezska. Na území města se nachází množství památek. Jednou z nich je i budova bývalého panského domu č. p. 13, jenž stojí v blízkosti nejvýznamnější památky, kterou je zdejší zámek s přilehlým parkem. Trojkřídlý panský dům je situován mezi náměstím Jana Žižky a Zámeckým náměstím.

historie

Město Bruntál bylo původně ryze slezským městem, jehož zástavba se postupně rozšířila i na území Moravy. Prvně se toto město zmiňuje v roce 1223. Později bylo obehnáno hradbou, v jejíž výseči vznikl někdy v 2. polovině 15. století hrad. Ten byl již v polovině 16. století upraven na zámek. V jeho blízkosti vznikl někdy v první třetině 19. století, zřejmě přestavbou staršího objektu, volně stojící panský dům sloužící původně jako obydlí

Luděk Vláčil- zdroj:http://www.pamatkovykatalog.cz/, http://www.slezskaharta.eu a další, 23.10. 2016