Významný umělecký knihař Jenda Rajman (1892-1965) v rodném městě po celý život provozoval svou uměleckou činnost. Jeho odkaz udržují potomci a následovníci v původním objektu jako muzeum a pokračující knihvazačskou dílnu přístupnou veřejnosti.
Rožďalovice - muzeum knihařství
© Jiří Špaček, 9/2016

Graficke pismenko Rožďalovice jsou jako obec prvně připomínány r. 1223 a kolem r. 1340 byly povýšeny na město. Městský status byl obnoven r. 2009. Dnes mají asi 1600 obyvatel. Město leží na silnicích III. třídy mezi Kopidlnem na silnici I/32 a Křincem na silnicích II/275 a II/329. Má také nádraží na trati 061 z Nymburka do Jičína. Od nádraží vede zelená značka přes město do Křešic u Libáně, modrá opačným směrem do Městce Králové.
Muzeum a knihařská dílna Jendy Rajmana se nachází mezi náměstím a kostelem na rohu ulic Tyršovy a Husovy.
23.10. 2016

historie

Jenda Rajman, vlastně Jan Rajman (25. srpna 1892, Rožďalovice – 26. března 1965, tamtéž), byl významný český umělecký knihař. Narodil se jako třetí syn v rodině knihaře Josefa Rajmana (1856-1931). Bydleli v jedné pronajaté místnosti, která byla současně i knihařskou dílnou. V Rožďalovicích navštěvoval obecnou a měšťanskou školu, zároveň zde rozvíjel své výtvarné a technické schopnosti v tzv. Průmyslové škole pokračovací (v letech 1904-1906). U

Jiří Špaček (s využitím informací na serveru wikipedie), 23.10. 2016

Schöenbornský letohrádek v Praze zdobí obrázky rozpustilé Venuše