Lovecký zámek z druhé poloviny 19. století postavený rodinou Riegrů. Po znárodnění r. 1945 upraven na sídlo polesí a později na rekreační zařízení. Rekreačním účelům objekt slouží dodnes.
zámeček Jakartovice
Graficke pismenko Ves Jakartovice se poprvé připomíná roku 1265 jako majetek velehradského kláštera. Jemu ves patřila až do konce 15. století. Po vpádu Matyáše Korvína zpustla. Na počátku 16. století se Jakartovice opět připomínají, a to jako příslušenství panství Velké Heraltice. Součástí tohoto panství byla ves až do 2. poloviny 19. století. Poté zde vznikl velkostatek patřící rodině Riegrů. Ti si v lese západně od vsi vysoko nad údolím Hvozdnice vystavěli nevelký zámek. V roce 1945 jim byl statek i zámek zkonfiskován a po určitou dobu byl využíván jako polesí Státních lesů, potom objekt převzal národní podnik Ostroj Opava, který zde zřídil rekreační středisko. To bylo v provozu až do roku 1997. V roce 2005 objekt získala společnost Silnice, s.r.o. Krnov.
Vlastislav Mareček, F. Musil, Neznámé zámky Moravy a Slezska, Šmíra-Print 2015, 20.10. 2016

popis

Zámeček se nachází západně od vsi nad údolím Hvozdnice ve svahu. Je to zčásti přízemní a zčásti jednopatrová obdélníková budova zdobená nárožní hranolovou věží. Severní a jižní strana jsou zvýrazněny mělkými rizality zakončenými trojúhelníkovými štíty.

lovecký
     Opava  (OP)