Gotický kostel sv. Vavřince v rohu vrčeňské návsi pochází patrně z 1. poloviny 14. století. Z původní stavby dochován presbytář, kostelní loď během regotizace v letech 1866-1869 prodloužena a zaklenuta. Úpravy ještě ve 20. století.
Vrčeň - kostel sv. Vavřince
© Jiří Špaček, 9/2016
Graficke pismenko Historická obec Vrčeň, ležící severovýchodně od Nepomuku, je doložena již od r. 1189 a dnes má asi 330 obyvatel. Leží na pravém břehu Úslavy a prochází jí silnice II/191 z Nepomuku směrem na Rožmitál pod Třemšínem. Prochází tudy také zeleně značený turistický okruh východním okolím Nepomuku. Vrčeň je vzdálena jen asi kilometr od nádraží Nepomuk na trati 190.
Kromě gotického kostela sv. Vavřince patří k zajímavostem obce soukromá, ale veřejnosti přístupná expozice historické a modelové železnice v domku č. p. 15. Kolejiště o rozchodu 12 mm zabírá plochu 19,8 m².
V lese Chlumec asi 1,5 km severovýchodně od obce se nachází barokní poutní kaple sv. Vojtěcha (viz samostatné heslo).
20.10. 2016

historie

Gotický kostel sv. Vavřince na vrčeňské návsi pochází patrně z 1. poloviny 14. století, v r. 1358 je při něm doložena plebánie. Z původní stavby je nepochybně dochován presbytář. Kostelní loď byla v letech 1866-1869 prodloužena a zaklenuta, přičemž vnějšek byl regotizován. Kostel byl upravován ještě ve 20. století. Nyní je to udržovaná jednolodní stavba s pětiboce uzavřeným presbytářem a s hranolovou věží a sakristií po severní straně. Presbytář

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 4, Academia 1982), 20.10. 2016

Plzeň-jih  (PJ)