Tvrz ve vsi poprvé zmiňována již v 11. stol. Ve 13. stol. zničena, později obnovena. Další zmínka o tvrzi je až z r. 1583. V r. 1618 za Hynka Štáblovského z Kovalovic ve špatném stavu. Později upravena na byty a jako obydlí panského myslivce.
Sosnová-obytný dům se zdmi z původní tvrze
Graficke pismenko Ves se poprvé připomíná v 11. století, kdy se hovoří o menším hlídkovém hrádku nebo tvrzi při obchodní cestě z Polska do vnitrozemí. V roce 1241 byla ves zničena Tatary. V roce 1377 Sosnovou držel Petřík ze Šlevic. Zemané ze Šlevic, kteří se psali i po Sosnové, drželi statek do roku 1465. Potom se majitelé často střídali. Od roku 1465 ji vlastnil Absolon z Tvorkova, po něm Albrecht z Výčap, od roku 1501 Jan a Mikuláš z Bobolusk, od roku 1513 Jan a Kašpar z Bítova, od roku 1520 Mikuláš Ojíř z Protivce. V roce 1529 statek koupil Jan Štáblovský z Kovalovic, jehož synové si majetek rozdělili na čtyři díly. V roce ...
Vlastislav Mareček kolektiv autorů-Hrady,zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku-severní Morava, Svoboda 1983, http://www.sosnova.cz, 20.10. 2016

popis

Tvrz stávala uprostřed vsi v místě dnešního domu č. p. 113. Neobyčejně silná přední stěna budovy je zřejmě pozůstatkem bývalé tvrze. V zahradě domu jsou patrny stopy příkopu.
    Vlastislav Mareček kolektiv autorů-Hrady,zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku-severní Morava, Svoboda 1983, 20.10. 2016