Moje místa 0
Zámek z konce 18. stol. postavený na místě staršího letohrádku. Postaven brněnskou kapitulou u sv. Petra, v jejímž vlastnictví byl až do r. 1947, kdy přešel do majetku státu. Dnes slouží jako kanceláře obecního úřadu, pošty, spořitelny a galerie obrazů malíře Rudolfa Březy.
zámek Podolí
Graficke pismenko První zmínka o vsi je z roku 1237 jako o majetku zábrdovického kláštera. Do roku 1373 brněnská kapitula u sv. Petra postupně získala majetky v širším okolí Brna. Od konce 16. století se správa těchto majetků začala soustředit do Podolí. V souvislosti s tím zde pravděpodobně na konci 16. století vznikl dvůr a s ním i pivovar a hospoda nad dvorem. Ta byla později přestavěna na letohrádek pro pobyt příslušníků kapituly. V roce 1788 byl objekt již ve velmi špatném stavu, proto byl v letech 1792 až 1795 radikálně přestavěn na zámek. Majetkem kapituly byl zámek až do roku 1947, kdy v rámci pozemkové reformy přešel do majetku ...
Vlastislav Mareček, F. Musil, Neznámé zámky Moravy a Slezska, Šmíra-Print 2015, 19.10. 2016

popis

Zámek stojí ve východní části vsi na mírném návrší. Je to přízemní dvoukřídlá budova s nízkým polopatrem a s valbovou střechou. Hlavní křídlo s hlavním vstupem do zámku je obráceno k západu. Z jižního konce budovy vybíhá kratší křídlo, ve kterém je umístěna galerie.