Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
zámek Vážany nad Litavou, Vážany nad Litavou
Hrady.cz
Zámek, původně jezuitská rezidence postavená snad koncem 16. století. Po zrušení řádu v roce 1773 byl v majetku Moravského studijního fondu. Od roku 1808 za Linhartů proběhly klasicistní úpravy. V roce 1945 zámek zkonfiskován, poté v něm umístěny kanceláře a byty.
zámek Vážany nad Litavou
Graficke pismenko Ves se poprvé připomíná v roce 1287. Až do 70. let 16. století byla v majetku ženského augustiniánského kláštera v Brně a poté v majetku brněnské jezuitské koleje. Koncem 16. století zde jezuité vybudovali dvůr a při něm pravděpodobně vznikla i nevelká rezidence. Majetkem jezuitské koleje zůstal dvůr i rezidence až do zrušení řádu v roce 1773. V tomto roce se objekt dostal do správy Moravského studijního fondu, který jej v roce 1807 prodal Antonínu Bedřichovi svob. pánovi Mayern. Ten jej hned následující rok prodal Vincentu Feistmantelovi, který zámek ještě týž rok prodal Františku Antonínovi z Linhartů. Linhartové provedli ...
Vlastislav Mareček, F. Musil, Neznámé zámky Moravy a Slezska, Šmíra-Print 2015, 19.10. 2016

popis

Zámek stojí ve středu obce a tvoří severovýchodní nároží areálu dvora. Je to nevelká patrová dvoukřídlá jednoduchá budova krytá polovalbovou střechou.
    Vlastislav Mareček, F. Musil, Neznámé zámky Moravy a Slezska, Šmíra-Print 2015 , 19.10. 2016